Turvallisuusohjeet COVID-19 pandemian (koronan) aikana


Päivitetty 6.10.2020

Mesikämmenet noudattaa valtioneuvoston tuoreimpia ohjeita. Tälle sivulle päivitetään viimeisimmät ohjeet liittyen partiotoiminnan järjestämiseen korona-aikana.

Mesikämmenet seuraa tilannetta sekä valtioneuvoston, Suomen Partiolaisten, THL:llän ja muiden viranomaisten linjauksia ja muuttaa tarvittaessa omia ohjeistuksiaan.

Taataksemme kaikille turvallisen partiosyksyn partiokokouksissa ja tapahtumissa, luethan huolella ja noudatat turvallisuusohjeita COVID-19 viruksen tartuntojen ehkäisemiseksi. Pidetään yhdessä huolta turvallisesta partiosta!

Vahva suositus kaikenikäisille Koronavilkku-sovelluksen lataamiseen

Voimassa 6.10.-31.12.2020

Annamme vahvan suosituksen kaikenikäisille Koronavilku-sovelluksen lataamiselle Mesikämmenten järjestämään toimintaan paikan päällä osallistuville (esim. partiokokouksiin, tapaamisiin, tapahtumiin ja reduille).

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta, (esim. App Store ja Google Play). Sovellus toimii taustalla automaattisesti, häiritsemättä puhelimen käyttöä tai lyhentämättä akun kestoa.

Käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta.

Jos sinulla todetaan koronavirustauti, saat terveydenhuollosta avauskoodin. Syöttämällä sen sovellukseen varoitat kohtaamiasi ihmisiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta. Jos taas joku kohtaamistasi henkilöistä ilmoittaa sairastumisestaan, saat itse varoituksen mahdollisesta altistumisesta.

Koronavilkun tärkeimpänä tehtävänä on varoittaa muita mahdollisesti virukselle altistuneita, jotteivat he tietämättään levittäisi viirusta eteenpäin muille. Koronaviirus saattaa joskus olla myös täysin oireeton, jolloin henkilö saattaa levittää tautia tietämättään. Haluamme mahdollistaa kaikille, niin ryhmäläisille kuin vapaaehtoisille johtajille, turvallisen partion. Koronavilkku ilmoittaa mahdollisista altistumisista, jolloin henkilö saa toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta, eikä levitä tautia muille partiossa.

Ohjeistus partiotoimintaan kololla

Voimassa 16.8.-31.12.2020

Karhunpesällä (Mesikämmenten kololla, Soukan rantatie 74) on koko syksyn ajan voimassa turvallisuusohjeistus. Turvallisuusohjeistus sisältää 7 kohtaa, joita tulee kaikkien noudattaa.

Karhunpesällä (Mesikämmenten kolo) on WC, jossa pestään kädet, sekä käsidesiä tarjolla käytettäväksi. Vastuu turvallisuusohjeiden noudattamisen valvomisesta on ryhmänjohtajilla tai tapaamisen vetäjällä.

 1. Älä tule partioon sairaana, tai jos sinulla on sairastumisen oireita
 2. Pidä partiokokoukset ulkona aina kun on mahdollista sään ja ohjelman kannalta.
 3. Pese aina kädet sisään tultaessa sekä ulos mentäessä, ruuan käsittelyn yhteydessä, aivastamisen jälkeen, wc-käynnin jälkeen ja jos kädet ovat likaiset
 4. Käytä käsidesiä aktiivisesti partiokokouksen aikana
 5. Jos yskittää, yski hihaan tai paperiin pois muista päin
 6. Vältä tarpeettomia lähikontakteja partiokokouksen tai tapaamisen aikana
 7. 15-vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttö on pakollista sisällä järjestettävissä partiokokouksissa ja tapaamisissa, ellei se vaikeuta henkilön normaalia hengittämistä tai ellet voi terveydentilasi vuoksi käyttää maskia. Maskipakko sisällä kololla astuu voimaan 5.10. alkaen. Koronaviirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana henkilön yskiessä, aivastaessa tai puhuessa sisätiloissa. Lippukunta tarjoaa maskeja 15-vuotta täyttäneille partiotoimintaan sisätiloissa kololla, löydät maskit ilmoitustaulun alla olevasta kaapista samalta hyllyltä kuin käsidesit. Lisää tieto THL:llän suosituksesta Kasvomaskien käyttöön löydät heidän nettisivuilta
Voiko yksityinen tapahtumanjärjestäjä vaatia maskin käyttöä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksityinen tapahtumanjärjestäjä voi tapahtuman turvallisuuden varmistamiseksi asettaa osallistujille vaatimuksia, mutta vaatimukset ei saa olla syrjiviä. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille/kysymyksia-ja-vastauksia-maskisuosituksesta.

Ohjeistus partiotoimintaan retkillä ja tapahtumissa

Voimassa 16.8.-31.12.2020

Partiotapahtumissa ja retkillä noudatetaan omaa turvallisuusohjeistusta. Ohjeistus on pakollinen kaikille ja koskee kaikkia tapahtumia. Tapahtuman johtajalla, yhteyshenkilöllä tai redunjohtajalla on vastuu turallisuusohjeistuksen toteuttamisesta tapahtuman aikana. Turvallisuusohjeistus sisältää 6 kohtaa, joita tulee kaikkien noudattaa.

Riippuen tapahtuman sijainnista, tarjotaan osallistujille puitteet käsienpesulle tai vähintään käsidesin käytölle. Vastuu turvallisuusohjeiden noudattamisen valvomisesta on tapahtuman johtajalla.

 1. Älä tule partioon sairaana tai jos sinulla on sairastumisen oireita
 2. Pese käsiä tai käytä käsidesiä aktiivisesti ruuan käsittelyn yhteydessä, aivastamisen jälkeen, wc-käynnin jälkeen ja jos kädet ovat likaiset
 3. Samassa teltassa nukkuu maksimissaan 2 henkilöä pitäen yllä turvaväliä (tavarat teltan keskellä). Oman riippumaton ottaminen retkelle on sallittua, mutta oman teltan ei. Yhteisille teltoille etsitään aina ensin hyvät paikat, vasta sen jälkeen pystytetään omat riippumatot (telttapaikkoja ei pakosti ole tarpeeksi, sen takia ei myöskään omia telttoja mukaan). Mikäli yövymme sisätiloissa tai PJ-teltassa, toteutetaan väljempi yöpyminen 1-2m turvavälein
 4. Jos yskittää, yski hihaan tai paperiin pois muista päin
 5. Pienryhmiä, ruokaporukoita tai samassa teltassa yöpyviä ei vaihdeta retken/tapahtuman aikana.
 6. Vältä tarpeettomia lähikontakteja

Pidä huolta itsestäsi ja muista, ehkäise tartunnat partiossa ja pysy terveenä!