Turvallisuusohjeet COVID-19 pandemian (koronan) aikana


Päivitetty 17.5.2021

Tälle sivulle päivitetään viimeisimmät ohjeet liittyen partiotoiminnan järjestämiseen Mesikämmenissä korona-aikana.

Taataksemme kaikille turvallisen partion viikkotoiminnassa ja tapahtumissa, luethan huolella ja noudatat turvallisuusohjeita COVID-19 viruksen tartuntojen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on, että partioryhmät voivat toimia mahdollisimman hyvin myös kevätkaudella turvallisuus huomioiden. Pidetään yhdessä huolta turvallisesta partiosta!

Mesikämmenten turvallisuusohjeistus pohjautuu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ohjeistukseen 12.5.2021. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ohjeistukset pohjaavat pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän 11.5.2021 ja valtioneuvoston tekemiin linjauksiin. Tätä nyt voimassa olevaa ohjeistusta pyritään höllennetään, kun se on mahdollista.

Yleiset ohjeet

Voimassa 24.6.2021 asti

Koskevat kaikkea Mesikämmenten järjestämää partiotoimintaa.
 • Sudenpentu-, seikkailija-, tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaryhmien (2001 syntyneet ja nuoremmat) partiokokoukset järjestetään ulkokokouksina Karhunpesän (kolon) pihalla tai lähialueella Soukassa.
 • Melontareduja voidaan järjestetään seikkailijoille, tarpojille, samoajille ja vaeltajille (lasten ja nuorten yöretkitoiminta on mahdollista 17.5. alkaen).
 • Iltamelontoja voidaan järjestää sudenpennuille, seikkailijoille, tarpojille, samoajille, vaeltajille ja aikuisille (aikuisten ulkoharrastustoiminta on mahdollista 17.5. alkaen).
 • Vain täysin terveenä voi osallistua toimintaan, tämä koskee myös johtajia (myös lievät sairastumisen oireet). Jos osallistujan perheessä on joku perheenjäsenistä karanteenissa, emme suosittele osallistumista partiotoimintaan.
 • Karanteenissa (omaehtoisessa tai virallisessa) oleminen tarkoittaa sitä, että myöskään partiotoimintaan ei voi osallistua. Tämä koskee myös tilanteita, joissa henkilön Koronavilkku-sovellus on hälyttänyt.
 • Kaikki (niin johtajat kuin lapset ja nuoret huoltajineen) tekevät itse päätöksen osallistumisestaan toimintaan.
 • Muistakaa käsien säännöllinen desinfiointi, turvavälit, väljyys ohjelmassa ja tekemisessä sekä ryhmien pitäminen erillään toisista ryhmistä, jolloin mahdolliset altistumiset saadaan rajattua mahdollisimman pieneen porukkaan.
 • Jotta toiminnassa vältetään turhat kontaktit, kannustamme partiolaisia kulkemaan partiokokouksiin itsenäisesti mieluiten pyörällä, autolla tai kävellen välttäen kimppakyytejä.
 • Jos partioon kuljetaan julkisilla, kannustamme partiolaisia käyttämään kasvomaskeja.
 • Jos yskittää, yski hihaan tai paperiin pois muista päin.
 • Lippukunnan johtajiston kokoukset pidetään etänä videopuhelun kautta, mutta mikäli tarvetta on esimerkiksi käsitellä tai huoltaa kalustoa samalla voidaan tapaaminen pitää myös ulkona näitä turvallisuusohjeita noudattaen. Johtajiston harrastus- ja virkistystoimintaa voidaan järjestää ulkona 17.5. alkaen näitä turvallisuusohjeita noudattaen.

Mesikämmenten kolon, Karhunpesän, sisätilat on suljettu kaikelta toiminnalta toistaiseksi 24.6.2021 asti. Ainoastaan johtajat saavat noutaa sekä palauttaa tavaraa (esim. ulkokouksiin) sekä siivota tiloja itsenäisesti.

Partiokokoukset (viikkotoiminta)

Vastuu turvallisuusohjeiden noudattamisen valvomisesta partiokokouksissa on ryhmänjohtajilla.

 • Sudenpentu-, seikkailija-, tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaryhmien (2001 syntyneet ja nuoremmat) partiokokoukset järjestetään ulkokokouksina Karhunpesän (kolon) pihalla tai lähialueella Soukassa.
 • Mikäli partioryhmästä suuri osa on karanteenissa (esim. koulussa tapahtuneen altistumisen vuoksi) tai ryhmänjohtajilla on sairastumisen oireita, voidaan ryhmän partiokokous siirtää tilapäisesti pidettäväksi etäkokouksena ryhmänjohtajan päätökselle.
 • Karhunpesän pihalla voi kokoontua vain yksi ryhmä kerrallaan.
 • Ilvesryhmä kokoontuu kololla parittomina viikkoina ja Haukkaryhmä parillisilla viikoilla. Toisen ryhmän ollessa kolon pihalla, toisen ryhmän partiokokouksen aloitus- ja lopetuspaikkana toimii Soukan alakenttä (Alatörmä 1, Espoo), ellei toisin mainita.
 • Karhunpesällä on WC, jota voi käyttää ulkokokouksen aikana. Muuten sisätilat on suljettu. Karhunpesältä voi kuitenkin noutaa varusteita, käsidesiä ja kertakäyttöisiä kasvomaskeja partiokokouksiin.
 • Aikatauluttakaa kokouksen alkuun ja loppuun käsien desinfiointi käsidesillä, vaikka kokoustattekin ulkona. Käsidesiä voi noutaa Karhunpesältä.
 • Pese aina kädet ruuan käsittelyn yhteydessä ja wc-käynnin jälkeen.
 • Käytä käsidesiä partiokokouksen aikana ennen ja jälkeen kun kosket kaikkien käytössä oleviin tarvikkeisiin.
 • Ryhmänjohtaja puhdistaa Karhunpesän ovenkahvat, valokatkaisijat ja vesihanat, joihin on kuka tahansa koskenut partiokokouksessa, aina ryhmän kokouksen jälkeen. Desinfiointiainepullo ja paperia löydät kolon siivouskaapista (ilmoitustaulun alla).
 • Pidetään huolta toiminnassa turvaväleistä ja väljyydestä ohjelmassa.

Retket ja tapahtumat

Retkillä ja tapahtumissa noudatetaan Mesikämmenten turvallisuusohjeistusta. Tarkemmat turvajärjestelyt koskien retkeä ja tapahtumaa kerrotaan aina erikseen retken infokirjeessä. Riippuen tapahtuman sijainnista, tarjotaan osallistujille puitteet käsienpesulle tai vähintään käsidesin käytölle. Tapahtuman johtajalla, yhteyshenkilöllä tai redunjohtajalla on vastuu turallisuusohjeistuksen toteuttamisesta tapahtuman aikana.

 • Lippukunnan yhteinen Kevätjuhla 1.6. on peruttu. Sen sijasta ryhmät järjestävät omat kevätkauden päätöskokoukset normaalien partiokokousten aikaan viikolla 22 (Naalilauma 31.5., Ilvesryhmä ja Haukkaryhmä 1.6. ja Kettuvartio 3.6.).
 • Yöretket ja tapahtumat järjestetään vastuullisesti pienryhmissä. Suuria tapahtumia ei järjestetä.
 • Yöpyminen toteutetaan pienissä teltoissa ja laavuissa väljästi turvavälit huomioiden, maksimissaan 2 henkilöä nukkuu samassa teltassa/laavussa. Oman riippumaton ottaminen mukaan on täysin sallittua ja suositeltavaa halutessaan.
 • Pese käsiä tai käytä käsidesiä aktiivisesti ruuan käsittelyn yhteydessä, wc-käynnin jälkeen ja jos kädet ovat likaiset.
 • Pienryhmiä tai ruokaporukoita ei vaihdeta retken/tapahtuman aikana.
 • Pidetään huolta toiminnassa turvaväleistä ja väljyydestä ohjelmassa.
 • Jos joku sairastuu retken/tapahtuman aikana, huolehditaan eristyksestä ja osallistujan kotiuttamisesta kesken retken/tapahtuman. Siihen liittyen osallistujia voidaan lähettää retkeltä/tapahtumasta matalalla kynnyksellä kotiin, mikäli flunssaa tai muita oireita ilmenee. Sen vuoksi toivomme, että huoltajat ovat tavoitettavissa myös retken/tapahtuman aikana.

Kasvomaskin käyttö partiossa

Voimassa toistaiseksi 24.6.2021 asti

Kasvomaskin käyttö on pakollista Mesikämmenten partiotoiminnassa 12-vuotta täyttäneille!

Viranomaiset kehottavat harrastustoimintaan osallistuvia 12-vuotta täyttäneitä käyttämään kasvomaskia harrastustoiminnan jatkumisen turvaamiseksi. Johtuen siitä, että partiotoiminnassa turvavälien takaaminen on joskus haastavaa, on kasvomaskin käyttö pakollista kaikille 12-vuotta täyttäneille. Näitä nyt voimassa olevia suosituksia höllennetään heti, kun se on mahdollista.

 • 12-vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttö on pakollista aina Mesikämmenten partiotoimintaan osallistuttaessa, tapahtuu se sitten ulkona tai sisällä (viikkotoiminta, tapahtumat, retket, kokoukset).
 • Kasvomaskia ei ole pakko käyttää, mikäli se vaikeuttaa henkilön normaalia hengittämistä tai hän ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää maskia.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Lippukunta tarjoaa kertakäyttöisiä kasvomaskeja 12-vuotta täyttäneille partiotoimintaan, löydät maskit ilmoitustaulun alla olevasta kaapista samalta hyllyltä kuin käsidesit.

Lisää tieto THL:llän suosituksesta Kasvomaskien käyttöön löydät heidän nettisivuilta

Voiko yksityinen tapahtumanjärjestäjä vaatia maskin käyttöä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksityinen tapahtumanjärjestäjä voi tapahtuman turvallisuuden varmistamiseksi asettaa osallistujille vaatimuksia, mutta vaatimukset ei saa olla syrjiviä. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille/kysymyksia-ja-vastauksia-maskisuosituksesta.

Vahva suositus kaikenikäisille Koronavilkku-sovelluksen lataamiseen

Voimassa 6.10.2020-24.6.2021

Annamme vahvan suosituksen kaikenikäisille Koronavilku-sovelluksen lataamiselle Mesikämmenten järjestämään toimintaan paikan päällä osallistuville (esim. partiokokouksiin, tapaamisiin, tapahtumiin ja reduille).

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta, (esim. App Store ja Google Play). Sovellus toimii taustalla automaattisesti, häiritsemättä puhelimen käyttöä tai lyhentämättä akun kestoa.

Käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta.

Jos sinulla todetaan koronavirustauti, saat terveydenhuollosta avauskoodin. Syöttämällä sen sovellukseen varoitat kohtaamiasi ihmisiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta. Jos taas joku kohtaamistasi henkilöistä ilmoittaa sairastumisestaan, saat itse varoituksen mahdollisesta altistumisesta.

Koronavilkun tärkeimpänä tehtävänä on varoittaa mahdollisesti virukselle altistuneita, jotteivat he tietämättään levittäisi viirusta eteenpäin muille. Koronaviirus saattaa joskus olla myös täysin oireeton, jolloin henkilö saattaa levittää tautia tietämättään. Haluamme mahdollistaa kaikille, niin ryhmäläisille kuin vapaaehtoisille johtajille, turvallisen partion. Koronavilkku ilmoittaa mahdollisista altistumisista, jolloin henkilö saa toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta, eikä levitä tautia muille partiossa.

Pidä huolta itsestäsi ja muista, ehkäise tartunnat partiossa ja pysy terveenä!