Turvallisuusohjeet COVID-19 pandemian (koronan) aikana


Päivitetty 17.1.2021

Mesikämmenet noudattaa viranomaisten, Suomen Partiolaisten ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ohjeita. Tälle sivulle päivitetään viimeisimmät ohjeet liittyen partiotoiminnan järjestämiseen korona-aikana.

Taataksemme kaikille turvallisen partiosyksyn partiokokouksissa ja tapahtumissa, luethan huolella ja noudatat turvallisuusohjeita COVID-19 viruksen tartuntojen ehkäisemiseksi. Pidetään yhdessä huolta turvallisesta partiosta!

Pääkaupunkiseutu on epidemian leviämisvaiheessa, jolloin kaikkien tartuntaketjujen jäljitys ei ole enää mahdollista. Jotta partiotoimintaa olisi edelleen mahdollista toteuttaa sen parhaassa muodossa eli kasvokkain ja fyysisesti yhdessä, olemme päivittäneet turvallisuusohjeistustamme. Tavoitteena on, että partioryhmät voivat toimia mahdollisimman hyvin myös kevätkaudella turvallisuus huomioiden. Näitä nyt voimassa olevia suosituksia höllennetään heti, kun se on mahdollista.

Mesikämmenten turvallisuusohjeistus pohjautuu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ohjeistukseen 5.1.2021. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ohjeistukset pohjaavat pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän 5.1.2021 tekemiin linjauksiin.

Yleiset ohjeet

Voimassa 31.1.2021 asti

Koskevat kaikkea Mesikämmenten järjestämää partiotoimintaa.

 • Alle 20-vuotiaiden viikkotoiminta voidaan toteuttaa ulkokokouksina sekä etäkokouksina. Ryhmänjohtajat päättävät tarkemmin koskien omaa ryhmäänsä. Partiota harrastetaan nyt omissa ryhmissä.
 • Vain täysin terveenä voi osallistua toimintaan, tämä koskee myös johtajia (myös lievät sairastumisen oireet). Jos osallistujan perheessä on joku perheenjäsenistä karanteenissa, emme suosittele osallistumista partiotoimintaan.
 • Karanteenissa (omaehtoisessa tai virallisessa) oleminen tarkoittaa sitä, että myöskään partiotoimintaan ei voi osallistua. Tämä koskee myös tilanteita, joissa henkilön Koronavilkku-sovellus on hälyttänyt.
 • Kaikki (niin johtajat kuin lapset ja nuoret huoltajineen) tekevät itse päätöksen osallistumisestaan toimintaan
 • Muistakaa käsien säännöllinen desinfiointi, turvavälit, väljyys ohjelmassa ja tekemisessä sekä ryhmien pitäminen erillään toisista ryhmistä, jolloin mahdolliset altistumiset saadaan rajattua mahdollisimman pieneen porukkaan.
 • Jotta toiminnassa vältetään turhat kontaktit, kannustamme partiolaisia kulkemaan partiokokouksiin itsenäisesti mieluiten pyörällä, autolla tai kävellen välttäen kimppakyytejä.
 • Jos partioon kuljetaan julkisilla, kannustamme partiolaisia käyttämään kasvomaskeja.
 • Jos yskittää, yski hihaan tai paperiin pois muista päin
 • Kaikki lippukunnan johtajiston kokoukset ja tapaamiset pidetään etänä videopuhelun kautta. Fyysisiä tapaamisia ei järjestetä tammikuun aikana kololla tai muuallakaan.

Mesikämmenten kolon, Karhunpesän, sisätilat on suljettu kaikelta toiminnalta 31.1.2021 asti. Ainoastaan johtajat saavat noutaa sekä palauttaa tavaraa itsenäisesti esim. ulkokouksiin.

Partiokokoukset (viikkotoiminta)

 • Partiokokoukset voidaan pitää ulkona tai etänä. Ryhmänjohtaja informoi omaa ryhmäänsä tarkemmin.
 • Ulkokokoukset voidaan pitää Karhunpesän (kolon) pihalla tai muualla. Karhunpesän pihalla voi kuitenkin kokoontua vain yksi ryhmä kerrallaan.
 • Karhunpesällä on WC, jota voi käyttää ulkokokouksen aikana. Muuten sisätilat on suljettu. Karhunpesältä voi kuitenkin noutaa varusteita, käsidesiä ja kertakäyttöisiä kasvomaskeja partiokokouksiin.
 • Aikatauluttakaa kokouksen alkuun ja loppuun käsien desinfiointi, vaikka kokoustattekin ulkona. Käsidesiä voi noutaa Karhunpesältä.
 • Pese aina kädet ruuan käsittelyn yhteydessä ja wc-käynnin jälkeen.
 • Käytä käsidesiä aktiivisesti partiokokouksen aikana ennen ja jälkeen kun kosket kaikkien käytössä oleviin tarvikkeisiin.
 • Pidetään huolta toiminnassa turvaväleistä ja väljyydestä ohjelmassa.

Vastuu turvallisuusohjeiden noudattamisen valvomisesta on ryhmänjohtajilla.

Retket ja tapahtumat

Retkillä ja tapahtumissa noudatetaan Mesikämmenten turvallisuusohjeistusta. Tarkemmat turvajärjestelyt koskien retkeä ja tapahtumaa kerrotaan aina erikseen retken infokirjeessä. Riippuen tapahtuman sijainnista, tarjotaan osallistujille puitteet käsienpesulle tai vähintään käsidesin käytölle. Tapahtuman johtajalla, yhteyshenkilöllä tai redunjohtajalla on vastuu turallisuusohjeistuksen toteuttamisesta tapahtuman aikana.

 • Pese käsiä tai käytä käsidesiä aktiivisesti ruuan käsittelyn yhteydessä, aivastamisen jälkeen, wc-käynnin jälkeen ja jos kädet ovat likaiset.
 • Pienryhmiä tai ruokaporukoita ei vaihdeta retken/tapahtuman aikana.
 • Jos joku sairastuu retken/tapahtuman aikana, huolehditaan eristyksestä ja osallistujan kotiuttamisesta kesken retken/tapahtuman. Siihen liittyen osallistujia voidaan lähettää retkeltä/tapahtumasta matalalla kynnyksellä kotiin, mikäli flunssaa tai muita oireita ilmenee. Sen vuoksi toivomme, että huoltajat ovat tavoitettavissa myös retken/tapahtuman aikana.

Kasvomaskin käyttö partiossa

Voimassa 24.6.2021 asti

Kasvomaskin käyttö on pakollista Mesikämmenten partiotoiminnassa 12-vuotta täyttäneille!

Viranomaiset kehottavat harrastustoimintaan osallistuvia käyttämään kasvomaskia (yläasteikäisistä alkaen) harrastustoiminnan jatkumisen turvaamiseksi. Johtuen siitä, että partiotoiminnassa turvavälien takaaminen on joskus haastavaa, on kasvomaskin käyttö pakollista kaikille 12-vuotta täyttäneille jatkossa. Näitä nyt voimassa olevia suosituksia höllennetään heti, kun se on mahdollista.

 • 12-vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttö on pakollista aina Mesikämmenten partiotoimintaan osallistuttaessa, tapahtuu se sitten ulkona tai sisällä (viikkotoiminta, tapahtumat, retket, kokoukset).
 • Kasvomaskia ei ole pakko käyttää, mikäli se vaikeuttaa henkilön normaalia hengittämistä tai hän ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää maskia.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Lippukunta tarjoaa kertakäyttöisiä kasvomaskeja 12-vuotta täyttäneille partiotoimintaan, löydät maskit ilmoitustaulun alla olevasta kaapista samalta hyllyltä kuin käsidesit.

Lisää tieto THL:llän suosituksesta Kasvomaskien käyttöön löydät heidän nettisivuilta

Voiko yksityinen tapahtumanjärjestäjä vaatia maskin käyttöä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksityinen tapahtumanjärjestäjä voi tapahtuman turvallisuuden varmistamiseksi asettaa osallistujille vaatimuksia, mutta vaatimukset ei saa olla syrjiviä. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille/kysymyksia-ja-vastauksia-maskisuosituksesta.

Vahva suositus kaikenikäisille Koronavilkku-sovelluksen lataamiseen

Voimassa 6.10.2020-24.6.2021

Annamme vahvan suosituksen kaikenikäisille Koronavilku-sovelluksen lataamiselle Mesikämmenten järjestämään toimintaan paikan päällä osallistuville (esim. partiokokouksiin, tapaamisiin, tapahtumiin ja reduille).

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta, (esim. App Store ja Google Play). Sovellus toimii taustalla automaattisesti, häiritsemättä puhelimen käyttöä tai lyhentämättä akun kestoa.

Käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta.

Jos sinulla todetaan koronavirustauti, saat terveydenhuollosta avauskoodin. Syöttämällä sen sovellukseen varoitat kohtaamiasi ihmisiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta. Jos taas joku kohtaamistasi henkilöistä ilmoittaa sairastumisestaan, saat itse varoituksen mahdollisesta altistumisesta.

Koronavilkun tärkeimpänä tehtävänä on varoittaa mahdollisesti virukselle altistuneita, jotteivat he tietämättään levittäisi viirusta eteenpäin muille. Koronaviirus saattaa joskus olla myös täysin oireeton, jolloin henkilö saattaa levittää tautia tietämättään. Haluamme mahdollistaa kaikille, niin ryhmäläisille kuin vapaaehtoisille johtajille, turvallisen partion. Koronavilkku ilmoittaa mahdollisista altistumisista, jolloin henkilö saa toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta, eikä levitä tautia muille partiossa.

Pidä huolta itsestäsi ja muista, ehkäise tartunnat partiossa ja pysy terveenä!